You need Flash Player 7 to see this Flash movie
You need Flash Player 7 to see this Flash movie
Абонирай се за нашия Е-бюлетин с промоции
  Често задавани въпроси  
  При резервация колко процента капаро се оставя ?  
  Как може да заплатите резервираните услуги и продукти?  
  Градския транспорт в Истанбул ?  
  Храни и напитки в Турция ?  
  Оставя ли се бакшиш в Турция ?  
  Къде може да пазаруваме в Истанбул ?  
  Водата от чешмата в Турция пие ли се ?  
  България има ли часова разлика с Турция?  
  Кога са празниците в Турция ?  
  Какви национални особенности има в Турция ?  
  Какъв е климата в Турция ?  
  Митнически правила в Турция ?  
  Транспорта в Турция ?  
  Спешни телефони в Турция ?  
  Разпределянето на местата в автобуса ?  
  Информация за категоризацията на хотелите ?  
  Час на настаняване и освобождаване хотела ?  
  На летището какви са ограниченията за багаж?  
  Каква е процедурата до качването в самолета?  
  Каква е процедурата след слизане от самолета?  
  Какво трябва да се направи когато детето е придружавано от един родител ?  
  Какво трябва да се направи когато детето е придружавано от трето лице ?  
  Полезни връзки преди пътуването ?  
  Отговори  
  При резервация колко процента капаро се оставя ?  
  50% от цялата сума.  
  обратно  
   
  Как може да заплатите резервираните услуги и продукти?  
 

Уважаеми клиенти,
Плащане по направените от Ваша страна резервации можете да направите по следните начини:
1.В нашия офис който се намира в гр.СОФИЯ, бул."Христо Ботев" No 68
2.По банков път като използвате следните банкови сметки:

Сметка в лева

Procredit Bank
IBAN: BG64PRCB92301000826036
BIC: PRCBBGSF

Сметка в евро
Procredit Bank
IBAN: BG69PRCB92301400826010
BIC: PRCBBGSF

Данни за фактура:
Партнер Травел ЕООД
гр. София, ж.к. Хаджи Димитър Бл.111
Ид.ном. BG 130 997 094
МОЛ: Одисей Спасов

 
  обратно  
   
  Градския транспорт в Истанбул ?  
  В Истанбул можете да се придвижвате с метро, метробус, автобус, трамвай, ферибот, долмуш (марширутки) или такси. Закупуването на чип с право на 10 билета за превозните средства от градския транспорт Ви дава право да се възползвате от 1 билет безплатно. Метрото има две части, първата от площад Таксим на север и другата от аерогарата в европейската част на Истанбул до квартал Лалели. Автобусите се делят на държавни и частни и се различават по цвят.  
  обратно  
   
  Храни и напитки в Турция ?  
  Турция предлага разнообразни възможности за хранене, най-предпочитани за типичните турски десерти- баклава, кадайъф, локум. Обикновенно, за да се предотврати загубата на време в обедните часове се предпочитат ресторантите предлагащи дюнери. Много популярни и разпространени са ресторантите за риба и морски продукти. Наред с познатите в България видове риба, се предлагат и специфични местни риби като "чупра" и "леврек". Ние ще Ви препоръчаме рибен ресторант на Златния Рог с изглед към Мраморно море, а може да изберете и атрактивен турски ресторант с ориенталска турска шоу програма.  
  обратно  
   
  Оставя ли се бакшиш в Турция ?  
 

Обикновенно обслужването е включено в сметката, но в обекти като ресторанти и хотели може да се остави бакшиш около 10%. Прието е да се даде бакшиш и на носачите на багаж.

 
  обратно  
   
  Къде може да пазаруваме в Истанбул ?  
  Известни универсални магазини са "Акмеркез", "Галерия", "Метро Сити" и "Джевахир". В тези магазини можете да намерите разнообразни по вид качественни стоки, марки и продукти, търсени от вас, освен това бихте могли да намерите бутици на много световно известни марки. По приемливи са цените в района около Капалъчаршъ и в квартал Лалели. Евтините изделия от кожа, памук, украшенията от злато, оникс и мед, са направили Турция една от най-привлекателните страни за покупки. Освен това, нефиксираните цени на стоките позволяват на туристите да се пазарят с продавачите. Магазините обикновено работят от 9 :30 до 19 часа. Почивката е от 13 до 14 часа. Почивен ден - неделя. Покритият базар в Истанбул работи от 8 до 19 часа всеки ден, освен в неделя.    
  обратно  
   
  Водата от чешмата в Турция пие ли се ?  
  Не е желателно водата в Истанбул да се използва за пиене, бутилираната минерална или изворна вода може да се закупи от магазините за хранителни стоки.  
  обратно  
   
  България има ли часова разлика с Турция?  
 

Не е необходимо да местите часовниците си, с Турция сме в един часови пояс.
Всички определени от вас срещи и посещения ще бъдат според това време.

 
  обратно  
   
  Кога са празниците в Турция ?  
  1 януари (Нова Година), 23 април (Ден на независимостта и Ден на децата), 1 май, 19 май (Ден на Ататюрк), 30 август (Ден на победата), 29 октомври (Ден на републиката), различни религиозни празници.  
  обратно  
   
  Какви национални особенности има в Турция ?  
  По мюсюлманските традиции, влизайки в джамия или частна къща, трябва да си свалите обувките. Турците се отличават със честност и вежливост. Беседата не трябва да започва от основната тема, трябва да проявите сдържаност. На турците им е приятно, ако някои фрази бъдат произнесени на родния им език.  
  обратно  
   
  Какъв е климата в Турция ?  
  Субтропичен средиземноморски - горещо лято (между +23 С и +33 С ) и топла зима (меджу +13 С и +15 С). Най-добре е да пътувате за Турция през пролетта или есента - от април до юни и от септември до октомври.  
  обратно  
   
  Митнически правила в Турция ?  
  Вносът на каквато и да валута в Турция е свободен, износът е ограничен : можете да изнасяте турски лири само в еквивалент, равен на $1000. Турската валута е много неустойчива, затова не обменяйте валута до пристигането си в страната, не обменяйте веднага всичките си пари, не приемайте банкноти и монети с по-малка стойност от гореизброените - всичко останало вече е извън обращение.  
  обратно  
   
  Транспорта в Турция ?  
  Автобусът е най-популярното превозно средство в пределите на Турция. Средната стойност на билета в градовете е 200 хиляди турски лири - половин USD долар. Средната стойност на 1 км. превоз с такси е 1,5 US долара. Нощно време - от 24 :00 до 06 :00 часа работят с фиксирана сума за превоз. В малките градове като Белек движението на транспорта приключва към 20 :00. Във всеки град има и характерния транспорт - долмуш (маршрутно такси), което пътува по определен маршрут, без да има установени спирки, а шофьорът спира на необходимото място по молба пътниците.  
  обратно  
   
  Спешни телефони в Турция ?  
  Полиция - 155, Бърза помощ - 112, Противопожарна охрана - 110, Информация - 118, Пощенска информация - 161.  
  обратно  
   
  Разпределянето на местата в автобуса ?  
  Разпределянето на местата в автобуса става една седмица преди пътуването, според реда на записване на туристите. С приоритет са семейства с деца и бременни жени.  
  обратно  
   
  Информация за категоризацията на хотелите ?  
  В някои екзотични дестинации, като Доминиканска Република, Мексико, Израел, Турция, Тунис и др., категоризацията на хотелите е извършена на база местни критерии и е възможно да се отклонява повече или по-малко от съществуващите стандарти в Европа (моля обърнете внимание, че няма общоприети световни стандарти!!!). Затова, по възможност, избирайте по-висока категория хотел. Категоризацията на хотелите е извършена от местните компетентни органи и е подадена към Он Травел от тях самите, респективно контрагентите ни в тези държави (приемащи туроператори и турагенции, хотелиери, превозвачи). В този смисъл, Он Травел не би могъл да поставя под съмнение актовете на официалните компетентни органи, като не е оторизиран, нито е в състояние да контролира условията на място в хотела, респективно не би могъл да носи отговорност за евентуални несъответствия.  
  обратно  
   
  Час на настаняване и освобождаване хотела ?  
 

Във всички хотели настаняването се извършва след 14 ч. Само в някои случаи, където е изрично упоменато, е възможно ранно настаняване.

- освобождаването на хотелските стаи винаги трябва да бъде извършвано до 12 ч., като е възможно и по-рано.

 
  обратно  
   
  На летището какви са ограниченията за багаж?  
  Принципно, за един човек са позволени две чанти, които да чекирате и една чанта ръшен багаж. Относно тежестта на багажа повечето от компаниите позволяват до 20кг чекиран багаж и до 5-10кг ръчен. Изискванията за багажа могат да варират според авиокомпанията и могат да бъдат променени от мерки за сигурност. Авиокомпаниите си запазват правото да таксуват допълнително за допълнителен багаж или за багаж който не влиза в норлите.  
  обратно  
   
  Каква е процедурата до качването в самолета?  
 

1. След като пристигнете на дадено летище първото което трябва да направите е да намерите на едно от електронните табла номера на гишето, на което трябва да се чекирате. Намерете просто вашия полет на таблото като го търсите по час на излитане и дестинация и вижте срещу него номера на гишето, което ви трябва.
2. Намерете даденото гише и чекирайте багажа си. Повечето авиокомпании позволяват да чекирате до 20кг багаж. На гишето ще ви дадат бордната ви карта, която ви е нужна да се качите на самолета. Там също ще ви кажат и на кой изход трябва да отидете.
3. За да стигнете до изхода към самолета първо трябва да минете последователно паспортна проверка и проверка на ръчния ви багаж.
4. След като сте минали необходимите проверки изчаквате да стане време за качване в самолета или така нареченото „ бординг” (boarding). Преди да се качите на самолета служителите на летището ще поискат да видят бордната ви карта.
5. След като се качите на самолета можете да намерите мястото си по бордната карта или като попитате някоя от стюардесите на самолета.

За да се подсигурите бъдете на летището минимум час и половина преди часа за излитане. На бордната ви карта пише и часа за качване на самолета( boarding).
Ако имате някакви въпроси или неясноти винаги можете да се обадите на нашите телефони за повече информация. Ако сте вече на летището се обърнете към някой от служителите или стюардите.

 
  обратно  
   
  Каква е процедурата след слизане от самолета?  
  1. След слизане от самолета и превозването ви ( ако се налага) до сградата  на летището се отправяте към паспортна проверка.
2. Ако имате багаж се насочвате към отделението за вземане на багаж. Обикновено багажите се пускат по конвейрна лента от която сами вземате багажа си.
3. След като вземете багажа си или ако сте само с ръчен багаж можете да напуснете летището.
 
  обратно  
   
  Какво трябва да се направи когато детето е придружавано от един родител ?  
  Единият родител, придружаващ детето,трябва да притежава пълномощно/декларация от другия родител, в което той да упоменава, че дава своето съгласие детето да пътува придружено от него.
 
  обратно  
   
  Какво трябва да се направи когато детето е придружавано от трето лице ?  
 

Придружителят трябва да притежава пълномощно/декларация, подписано, от двамата родители, в което упоменават, че дават своето съгласие детето да пътува, придружавано от него. Когато посредством съдебно решение върху детето се упражняват родителски права само от единия от родителите, единствено от него се изисква пълномощно/декларация за съгласие за пътуване на детето без придружител или придружавано от другия родител или от друго лице. В този случай е необходимо да се представи копие на самото съдебно решение. Съдебното решение следва да е преведено на български и заверено.

Пълномощното/декларацията за даване на съгласие за пътуване на детето се заверява в консулската служба. Подписът на пълномощното/декларацията се поставя лично от упълномощителя/декларатора пред длъжностното лице в консулската служба.

Копие на пълномощното/декларацията следва да остане в консулската служба.

 
  обратно  
   
  Полезни връзки преди пътуването ?  
 

информация за визи - http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=4785&Itemid=237

- информация за времето - http://www.weatherbase.com/

- информация за обменни курсове - http://www.xe.com/

- информация за роуминг

- български дипломатически и конуслски представителства - http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_searchinlist&Itemid=445

-  обща информация - http://bg.wikipedia.org

 
  обратно  
   
България | Турция | Чужбина | За Partner Travel | Избрани | Новини | F.A.Q. | Вход
 
Офис СОФИЯ,
бул."Христо Ботев" No 68, ет.2, ап.5

(работи с туроператори и турагенти)
Телефони: 02/ 986 01 21; 02/ 986 01 23
;
Факс: 02/ 986 01 20;
M-tel 088 989 55 68; Vivacom 087 889 56 68;
е-mail: office@partner-travel.com
Нов Офис-2 СОФИЯ,
бул."Христо Ботев" No 16

на ъгъла с ул. Петър Парчевич
(работи с клиенти)

Телефони: 02/ 988 23 12; Факс: 02/ 986 01 20;
M-tel 088 988 23 12; Vivacom 087 888 23 12;
е-mail: b.bratanova@partnertravel-bg.com   
Офис ПЛОВДИВ,
ул. "Патриарх Евтимий" 15, ет.1, офис 7

(до хотел България)
Телефон: 032/ 62 00 63,
Vivacom 087 962 90 63;

e-mail:
plovdiv@partner-travel.com